Veelgestelde vragen

Algemeen

Zijn er nog extra kosten bovenop het vaste all-intarief?


Nee, er zijn geen bijkomende kosten! In tegenstelling tot andere aanbieders is ons tarief echt inclusief alle bijkomende kosten. Normaal is er sprake van btw als extra kostenpost. Daarnaast kunnen ook gemeentelijke leges en kadasterkosten een rol spelen. Dit zijn de zogenaamde verschotten. Het vaste tarief is inclusief al deze extra kosten. U betaalt dus gegarandeerd geen cent meer dan het vaste tarief. Alleen in het geval dat uw situatie dermate afwijkt van wat gangbaar is kan de makelaar in overleg een aangepast tarief voorstellen. Het staat de makelaar dus vrij om voor de bemiddeling van exclusieve objecten een nader te bepalen courtage overeen te komen. Deze tarieven zullen uiteraard scherp en inclusief btw zijn.

Hoe kan een makelaar zo goedkoop zijn?


Dat kan omdat onze courtage niet afhankelijk is van de waarde van de woning. U betaalt dus geen percentage maar een vast bedrag als makelaarscourtage. In Nederland is bijvoorbeeld een twee-onder-een-kapwoning in Utrecht twee keer zo duur als dezelfde woning in Groningen. De inspanning van de makelaar is in beide gevallen echter ongeveer hetzelfde. Waarom zou de makelaar in Utrecht dan twee keer zoveel aan courtage moeten ontvangen als de makelaar in Groningen? Bij een vast bedrag aan courtage wordt voorkomen dat u meer betaalt naarmate de woning duurder is. Wat ook bijdraagt aan het lage tarief is dat we de opdrachten via internet binnenkrijgen.

Is Voordeel Makelaars actief in heel Nederland?


Ja, Voordeel Makelaars werkt met een netwerk van makelaars en taxateurs door heel Nederland. Hierdoor is er altijd een makelaar en taxateur beschikbaar die bekend is met uw regio.

Wanneer moet ik de nota (courtage) betalen ?

U krijgt van de makelaar uit uw regio de factuur, welke binnen 14 dagen betaald dient te worden, of u spreekt met de makelaar af dat de betaling via de notaris verloopt. De courtage wordt dus pas in rekening gebracht bij verkoop van de woning en gaat normaal gesproken altijd via de notaris afrekening. De deelnemende makelaars zijn echter wel vrij om een deel van de courtage (tot een maximum van € 475,-) bij aanvang van de opdracht alvast in rekening te brengen. Bij de dienst Verkoop Lite krijgt u na opname van de woning de factuur. Bij deze dienst is er alleen in overleg met de makelaar eventueel een optie om de betaling pas na verkoop (via de notaris) te voldoen.

Welke voorwaarden zijn van toepassing?

Omdat alle makelaars die aangesloten zijn bij Voordeel Makelaars lid zijn van de makelaars branchevereniging NVM zijn de voorwaarden van deze branchevereniging van toepassing op de dienstverlening. Per 15 februari 2006 is de landelijke geschillencommissie operationeel. De Algemene Consumentenvoorwaarden NVM zijn vanaf dat moment van toepassing op nieuwe dienstverleningsopdrachten. Op de website van de NVM vindt u de Algemene Voorwaarden NVM in het Nederlands en Engels.

Kan ik kostenloos annuleren?

Het plaatsen van een aanvraag is in eerste instantie uiteraard geheel vrijblijvend en kan dus zonder kosten weer worden ingetrokken.

Verkoop

Hoe lang kan mijn huis te koop staan?

Uw woning staat te koop totdat deze verkocht wordt of totdat u besluit de woning uit de verkoop te halen. Uw woning wordt zolang deze te koop staat ook op www.funda.nl opgenomen. Wij hanteren dus geen tijdslimiet aan de vermelding op voorgaande website.

Is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren?

Als u twijfels hebt over de bouwkundige staat van uw woning of als er sprake is van achterstallig onderhoud, is het raadzaam om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. U heeft als verkoper namelijk meldingsplicht van eventuele gebreken en zo komt u later niet voor vervelende verrassingen te staan. Via Bouw-keuring.nl kunt u voor een voordelig vast all-intarief een bouwtechnische keuring aanvragen.

Kan ik de verkoop aanvraag nog annuleren?

Ja, uw aanvraag is vrijblijvend en verplicht u nog tot niets. Als u afziet van verdere begeleiding nadat de makelaar bij u langs is geweest om de verkoopwaarde te taxeren bent u dus geen kosten verschuldigd. Alleen bij de dienst verkoop lite is dit niet van toepassing. Er zijn ook geen hoge intrekkingskosten. Als u de verkoop van uw huis via ons onverhoopt intrekt betaalt u slechts een klein bedrag van € 475,- als bijdrage aan reeds gemaakte kosten zoals plaatsingskosten voor funda en kadasterkosten.

Welke documenten leg ik klaar voor de makelaar / taxateur die langskomt?

Indien van toepassing en indien in het bezit:

  • kopie legitimatiebewijs
  • eigendomsbewijs van de woning
  • plattegronden en/of (ver)bouwtekeningen van de woning
  • bouwtechnisch keuringsrapport
  • splitsingsakte (bij appartementsrecht)
  • het huishoudelijk reglement en overige stukken van de Vereniging van Eigenaren.